711 Nolu Salon..

En üste aldığım fotoğraf İtalya’nın Verona kentinden, altındaki ise, Verona’da geçen büyük bir aşkı konu alan ‘Romeo ve Jülyet’ eserindeki, Jülyet’e ait olduğu iddia edilen evin meşhur ‘balkonu’. Bugünkü hikayemizin kahramanı Paolo işte bu kentte doğdu.

Alplerden doğan ve süzülerek Verona’dan geçen nehrin adı, ‘Adıge’ Venedik’ten Adritatik Denizine dökülüyor.  Paolo da ressam olarak ünlendiğinde, aynen bu nehir gibi gidip Venedik’e yerleşiyor. 1562 yılında Venedik adalarından biri olan Aziz George’da (aşağıda fotoğrafını gördüğünüz) Manastırın yemekhanesi için bir resim siparişi alıyor.

 Sipariş, Benedikt ailesine ait olan kilisenin bazı şartları vardır, birincisi resim atmış altı metrekareden aşağı olmayacak.  Manzara ve peyzajlarla boşluklar doldurulmayacak, olabildiğince fazla figür içerecek.  En iyi kalite ‘boyalar’ kullanılacak. Duvara değil, tuvale yapılacak. Bununla bitmiyor, kullanılacak mavi renk değerli bir taş olan ‘Lapis Lazurri’ kristalleri içerecek ve doğal olarak ‘Dinsel’ bir tema sembolize edilecek.

Bir sene uğraşır tablo için, sonunda 6.6 metre yükseklik ve 9.9 metre boyunda ‘Kana’da bir Düğün Yemeği’ ( Nozze di Cano) adını verdiği, aşağıda fotoğrafta gördüğünüz eser ortaya çıkar.

Sanatçı, İncil’de geçen ve İsa’nın ilk mucizesi kabul edilen ‘Bir Düğün Yemeğinde’ tükenen şaraplar yüzünden ev sahibinin mahcup olmaması için ‘suyu şaraba çevirdiği’ sahne, esas tema olarak işlemiş. Ancak Paolo geçmişte yaşanan bu olayı, yaşadığı zamana, çağın önemli kişilerini ziyafete yerleştirerek geçmişle, o günü birleştirmiştir.

Şimdi başlığımıza dönersek, Paris’te Louvre Müzesinin en büyük salonu, geçmişte ‘Devletler Salonu’ olarak kullanılmış olan 711 Nolu Salon, günümüzde ‘Mona Lisa’ ya ev sahipliği yapıyor.

Günümüzde Mona Lisa ile birlikte görüntülemek için yarışan izleyicileri aşağıya alıyorum.

‘Düğün Yemeği’ Tablosu ise, aynı salonda Müzenin en büyük tablosu olarak, tam karşısına yerleştirilmiş.

Peki, Mona Lisa gizemli bakışları ile, kime bakıyor derseniz, tam karşısındaki tabloda sol başta resmedilmiş olan ‘Kanuni Sultan Süleyman’ la karşılaşırsanız şaşırmayın.

Paolo Calieri Veronese devrin ‘Ünlülerinin’ yemek masasının sol başına onu iki ünlü Venedikli Bayanla resmetmiş.

Ülkemize hiç gelmemiş olan sanatçı, büyük bir olasılıkla, sipariş üzerine iki Padişah portresini (Biri bu tablodan çok sonra) resmetmiş. Arkadaşı Titian’ın ise Kanuni portre resmi var, ondan eseri için görüş aldı mı bilmiyoruz.

 Yolunuz bu salona düşerse bir de bu gözle bakmaya ne dersiniz?

Sanatla ve güzelliklerle kalmanız dileklerimle.

M.  Meran  Pakel

Dalyan, 02.02.2024

337  ( 05/24)

Leave a comment