Altı yüz Yıldır Kırılamayan Rekor…

Yukarıdaki resimde gördüğünüz köprü, Meriç nehrinin en büyük kolu olan Ergene üzerinde inşa edilmiş. Uzunluğu ilk yapıldığında tam tamına 1392 metreymiş ama şimdi yol dolgusu ve dökülen betonla boyu 1238 metreye inmiş. Bu köprü, adı gibi, Türkiye’nin boğaz köprüleri hariç, en uzun köprüsü. ‘Uzunköprü’nün kırılamayan rekoru ise onun dünyada en uzun taş köprü oluşu.

Köprünün genişliği 6.80 metre, o günkü şartlara göre oldukça geniş. O günkü şartlar derken yapıldığı yılı belirtelim, 1426 yılında başlanmış, sel ve nehir taşkınları gibi engellerle yapımı 1443 yılında tamamlanmış. Bu köprünün 174 kemeri var. Günümüzde Ergene nehrinin kontrol altında olması nedeniyle, köprünün bazı kemerlerinden artık su geçmiyor, çoğu yarısına kadar silt kum ve toprakla dolmuş vaziyette.

Bir sanat eseri olan köprünün ayaklarında çeşitli hayvan figürleri ve çiçekler resmedilmiş, geometrik desenlerle tamamlanmış. Geçtiğimiz yıl Unesco Dünya kültür Mirası yedek listesine giren bu köprü için Paşabahçe cam fabrikası özel olarak, ‘Camda Dünya Mirası’ serisinden aşağıda gördüğünüz eseri yarattı.

Bu güzel köprüyü kim yaptı derseniz. Hayır, bunu Mimar Sinan yapmadı, o daha doğmadan tam kırk altı sene önce köprüden yayalar ve araçlar geçmeye başlamıştı bile. Köprü II.Murad’ın Mimarbaşı Muslihiddin Ağa tarafından yapıldı. Yanında yardımcısı Mimar Mehmet vardı sadece. Yolunuz Edirne’ya düşerse, bir de ‘Üç Şerefeli Camiye’ uğramayı unutmayın. Usta mimar Muslihiddin Ağa köprü ile birlikte aynı zamanda bu camiyi inşa etmiştir.

Bu caminin minaresine çıkan üç kapısı vardır, aynı anda üç müezzin birbirlerini görmeden minareye ayrı basamaklardan çıkarlar. Günümüzde Tasarı geometri öğrencilerinin bile zorlukla çizebileceği helisel açılımı Mimarbaşı çizmiş, projelendirmiş ve uygulamıştır. Yazımızı bu büyük mimarın aynı eserinden bir kaç resimle bitirelim.

Üç Şerefeli cami kapı detayları

M. Meran Pakel

İzmir, 26.10.2019

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s