

En üstte gördüğünüz fotoğraf 1952 yılının sonunda çekildi. Elinde karları tutan ablasının yanındaki çırpı bacaklı çocuk benim, o yıllarda Ankara oldukça karlı kışlar geçirirdi, sıfırın altında 25 dereceleri yaşadığımızı hatırlıyorum.
Alttaki resim ise Fransız Alplerinde küçük bir köyde çekilmiş. Biz artık çok karlı kışlar yaşamasak da onlar yüzyıllardır karlarla iç içe yaşıyorlar. İşte bu gün sadece beyazın temel renk olduğu ülkelerin hayatlarını nasıl renklendirdiğini yazmaya çalışacağım.

Resim bir dolap kapağının detayı. Almanya’dan, genellikle bu tür işleri yapan kişilerin adları sanları pek bilinmez ama bunu Johann Michael adlı bir kişinin yaptığı belirlenmiş. Bunlar evlerin duvarlarını, çoğunlukla yaşanan eşyaları boyayan kişiler. Dolabın tam resmini de ekleyerek tamamlayalım.

Dışarıdaki tek rengin yarattığı ortamı evin içinde ve binaların duvarlarında çeşitli motiflerle süslemişler.

Genellikle Orta ve Kuzey Avrupa’da hemen hemen her evde bu tür eşyalar şu anda bile kullanılıyor. alttaki dolap kapakları yaklaşık neredeyse iki yüz seneye yaklaşan yaşı ile bunun bir örneği.

Sandıklar, çocuk beşikleri orta halli evlerin boyalı ahşap eşyaları olurken biraz daha varlıklı olanlar tavan resimlerine yönelmişler.
Sizleri ‘Köy Sanatı’ ile tanıştırmak için yazdığım bu kısa yazıyı birkaç örnekle süsleyelim.



Yazımızın sonuna orijinal bir Norveç köy sandığı ve şu anda Bodrum’da yaşayan ressam Metin Acar tarafından yapılan bir benzerinin fotoğrafını ekleyerek bitirelim.


M. Meran Pakel
Dalyan, 27.10.2020
Bugün de bu sanatı yaşatanlar var.Tahta boyama kursları sanırım o günlere götürüyor sanatçıları.Şimdikilerin bir çoğu aplike galiba.
Teşekkürler
LikeLike