
Yukarıdaki fotoğrafı İnternetten aldım. Gördüğünüz kilim bir ‘Hotamış’ kilimi. İki parça halinde dokunup sonradan birleştirilen kilimin bir kanadı. Bir asırı görmüş ve yaşamış bir kilim. Ben Hotamış adını ilk defa 80 li yıllarda Bodrum’da kilim ticareti yaparken duydum. Dükkâna gelen bir kişi, ‘Bu kilimi alır mısınız’ diye sormuş ve önüme, katlanmış bir kilimi açmıştı. Lacivert, koyu kırmızı ve turuncu renklerle dokunmuş müthiş bir sanat eseriydi. Kendisinin Hotamış’lı olduğunu, orada dokunduğunu söylemişti.

Gördüğünüz fotoğraf Karapınar’da çekilmiş. Yolunuz eğer Konya Adana karayoluna düşerse, Karapınar’a geldiğinizde sağ tarafınızda bu kum tepelerini göreceksiniz. Gerçek bir deniz kumu olan bu tepeciklerde çeşitli deniz kabuklarını bulabilirsiniz. Karapınar’dan sağa doğru saptığınızda, ‘Hotamış’ karşınıza çıkar. İç Anadolu’yu kaplayan denizden geriye bugün sadece bir ova ve bir ‘Tuz Gölü’ kaldu. Sivas’ın Güneş kasabasında deniz kabukları toplayıp, Karapınar kumullarında yürüdükten sonra ben bu denizin bir masal olmadığını biliyorum. İşte bu iç denizin kenarında kurulmuş Hotamış şehri. İsmin Türkçe’de karşılığı yok. Yazılanlar bana inandırıcı gelmiyor. Adı Hitit şehri Karkamışı anımsatıyor.

Bildiğimiz bu iç denize gelen Eski Orta Asya boylarının ikiye ayrıldığı bir kısmının Eskişehir yönüne gittiği, Sivrihisar’a yerleştiği, diğer kolun ise bu Hotamış çevresindeki verimli toprakları seçtiği söyleniyor. Tabii bunlar bir iddia ama Hotamış Kilimleri ve Sivrihisar kilmleri arasındaki ‘Sembolik Benzerlikler’ bunu oldukça doğruluyor. Bu konuyu Tarihçilere bırakıyorum. Hotamış yolundan devam ederek Toroslara doğru giderseniz sizi orada bir sürpriz bekliyor. Karatepe yakınında Kızıldağ’da Hititlere veya Luvilere ait olduğu daha çözümlenmemiş yazılı taşlarla karşılaşacaksınız.


Sonunda doğaya ve kaderine terk edilmiş ‘Binbir Kilise’ karşınıza çıkacak.


Bugün bir kültür ve arkeoloji hazinesi olan bu bölgeye biraz ilginizi çekmeye çalıştım, belki bir gün yolunuz düşerse..
M. Meran Pakel
Dalyan, 11.03.2021
189 (11/21)
Yine öğrenmekten mutluluk duyduğum , hep merakımı çeken arkeoloji gibi çözümlenenlerin yanında bilinmeyeni de pek çok olan bir alanda yeni bir bilgi dağarcığıma eklendi,
.Emeklere sağlık, çok teşekkür ederim.
LikeLike