
Yolunuz Paris’e düşerse, Sen Nehrinin hemen kenarında yukarıdaki fotoğraftaki binayı göreceksiniz. Burası eski tarihlerde bir gar binasıydı ve Orsay Garı olarak adlandırılmıştı.

1986 yılında Müzeye çevrilerek açıldı. Fotoğrafta gördüğünüz Heykel bölümünde Aime Morot tarafından yapılmış bir anı heykeli burada sergileniyor.



Morot bu heykeli üvey babasının ölümünden sonra yapmış, eserinde görülen heykeltıraş onun üvey babası.

Bugün size tanıtacağım bu üvey baba, yukarıda gördüğünüz evde doğdu, henüz yirmili yaşlarında iken, ‘Horoz Dövüşü’ adlı eseriyle ödül aldı.

Resimleri ile üst üste ödüller kazandı, Fransa üstün Madalyası dahil çeşitli ülkelerin en üst nişanların sahibi oldu. Üretken ve çalışkandı ama onun en büyük özelliği ‘Akademisyen’ olarak resme bakışı ve detaya inen ince çalışmalarıydı. En önemli konularını Mitolojiden, Tarihten alıyordu, bir özel marakı, ‘Orient’ yani Batılıların gözünde Ülkemiz ve Mısır Medeniyetiydi. İlk doğuya gezisini bu nedenle Mısır’a yaptı.

Bu gezi sonrasında Bursa’yı ve ülkemizi tanıdı. Resimin yanında heykel de yapıyordu. Malzemesi genellikle beyaz su mermeri-albatrostu..Oğlunu kaybettiğinde aşağıya aldığım branz ‘Acı’ heykelini yaptı.

Tam bir akademisyendi öğrenmek isteyen herkese ders veriyordu. Japonya’dan Amerika’ya kadar birçok ünlü ressam onun talebesi olmuştu.
Evet, bu heykeltıraş ve ressam Jean-Leon Gerome, bizim ilk müzecimiz ve ünlü ressamımız Osman Hamdi Bey’i de yetiştirmişti.
Onun çalışmalarından birkaç tanesi ile yazımızı sonlandıralım.




M. Meran Pakel
Dalyan, 23.03.2021
192 ( 14/21 )
Osman Hamdi Bey’in hayranıyımdır. Onu kimin yetiştirdiğini bilmiyordum doğrusu.
Teşekkür ederim.
LikeLike