‘Bayeux’ veya Tarihin Tekerrürü..

Yukarıda gördüğünüz anıt bir savaşı sonlandıracak olan çıkartmanın yapıldığı yerde bulunuyor, Normandiya kumsalında.  6 Haziran günü başlayan çıkartma Eylül ayına kadar sürdü, belki de tarihin en uzun olaylarından biri. Her beş yılda bir düzenli olarak burada anma günleri tertipleniyor. Sahilde o günleri yaşayanlar ve yakınlarının yanında, bir zamanlar karşı saflarda çarpışmış ülkelerin insanları da katılıyor ve olayı bir dostluk, barış şölenine dönüştürüyorlar.

75. Yıl kutlamaları (2019)

Pandemi nedeniyle iki yıldır yapılamayan bu kutlamaların sonuncusu 2019 yılında yapıldı.  

Sokaklarda insanlar dans ettiler, eğlendiler.

İşte bugün size tanıtmak istediğim  Bayeux, Fransa’nın kuzeyinde,  Normandiya sahillerine en yakın, küçücük bir  kasaba. Tüm anlattığım olaylar burada yaşanıyor.

Bayeux gezerken aşağıda gördüğünüz bina ile karışılacaksınız.

Bu bina Avrupa’nın en eski ‘Halı Müzesi’ olarak tanınıyor.  İçerisinde, 68.38 metre uzunluğunda, elli santimetre genişliğinde, belki de dünyanın en uzun halısı yer alıyor.

Tabii ki batılılar buna her ne kadar ‘halı’ deseler de aslında bu bir ‘el işlemesi’.

‘Bayeux Halısı’nın üstinde, bir çizgi roman gibi yaşanan olaylar dizisi resmedilmiş, açıklama olarak Latince yazılarla tamamlanmış. Tüm işlemeler boyanmış renkli yün ipliklerle yapılmış.

Ne anlatılıyor derseniz Normanların  Britanya adasını işgal etmeleri ve savaşları resmedilmiş. Tarihinin yaklaşık 1066 olduğu düşünülüyor.

Bu olaydan yaklaşık 900 sene sonra bu sefer tersine Normandiya çıkarmasının yapılması acaba tarihin bize bir oyunu mu, ne dersiniz?

Önümüzdeki yıl, 2022 de, ilk defa ‘Bayeux Halısı’ Fransa dışına çıkarılacak. Adanın işgalini anlatan, çizgi roman halı, ‘British Museum’ da sergilenecek.

M. Meran Pakel

Dalyan, 21.08.2021

206 (28/21)

1 Comment

  1. Çok teşekkürler yine,
    Bu halıyı geçenlerde TV de viasat history’de izlemiş ve öğrenmiştim. Keşke görme imkanımız olsaydı,. Yüzyıllar ötesinden bir anlatım..

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s