

Fotoğraflarda gördüğünüz yerleşim yerinin adı ‘Piran’ Slovneya’nın Adriyatik denizine bakan bölgesinde, küçücük bir yarımada. Şimdilik yoğun bir turist akımına uğramamış, fazla bilinmediğinden olsa gerek.

Başka Piran var mı derseniz, evet, bir tane de ülkemizde vardı. Yerel halkın halen ‘Piran’ olarak kullandığı yerin adı ‘Dicle’ olarak değiştirildi. Günümüz görüntüsünü aşağıya alıyorum.

Bizim Piran’ın hemen yakınından Dicle nehri geçer.

Dicle’nin kenarında görkemli bir anıt vardır.

Kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmeyen bu anıta ‘Kral kızı’ adı yakıştırılmış ve nesilden nesile bu şekilde süregelmiş.
Aşağıya aldığım fotoğraf ise Hotan’dan. Çin’in Uygur bölgesinin en batısında.

Taklamakan Çölünün adeta bir vahasında, iki cılız nehirle hayat bulan bu yer, ‘yeşim’ taşları ile ünlü. ‘Beyaz yeşim Nehri’ dedikleri akarsuyun kenarlarından çıkarıyorlar bu kıymetli taşları.


Hotan, Batı dünyasının antik çağlarda ‘Tyran’ bizimse ‘Turan’ dediğimiz ülkenin en önemli şehri. İşte bu ülkenin önde gelen liderlerinden birisinin adı ‘Piran’. Bunu İran’lı şair, yazar, tarihçi Firdevsi den öğreniyoruz. Batıya seferler yapmış, İran’da bulunmuş bir komutan aynı zamanda ‘Piran’. Bu tanıttığım yerlerle bir ilgisi var mı bilmiyorum bunu araştırmacılara bırakalım.
Bu iki Piran’dan ülkemizde şimdi Diyarbakır’ın ilçesi olan yerde, uzunca bir zaman kaldım.
Ülkenizde ne kadar acıdır ki, kökeni araştırılmadan bir çırpıda adı değiştirilen o kadar çok yerleşim yeri var ki, belki araştırmacıların çabası ile yüzlerce yıllık geleneksel adlarına yeniden kavuşurlar umudu ile bekliyorum.
Sağlıklı günler dileklerimle
M. Meran Pakel
Dalyan, 28.12.2022
278 ( 50/22)