‘Bin km hızla gittiniz mi?’..

Bugün sizlere fotoğrafta gördüğünüz kişiyi tanıtmaya çalışacağım. Charles, ABD’de Virginia eyaletinde bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Bir çiftçi olarak belki de hayatı devam edecekken, yazın katıldığı bir gezide, ilk defa uçaklarla tanıştı. Pilot olmak için başvurduğunda sadece on yedi yaşındaydı. Reddedildi, nedeni ise yeterli bir eğitimi yoktu. Umudunu kaybetmedi. İkinci Büyük Savaşın başlamasıyla, eğitim düzeyine bakılmaksızın Hava Kuvvetlerine alındı.

Savaş sonrası yeniliklerin bir zorunluluk olduğunu kabul eden Hava Kuvvetleri, çok daha hızlı uçaklar yaratmak için kolları sıvadı ancak önlerinde büyük bir engel vardı. Bilim adamları ‘kesinlikle’ hiç bir uçağın sesten hızlı uçamayacağını iddia ediyorlar, devamında eğer bu hız aşılırsa uçağın bütün parçalarının titreşimle sökülüp dağılacağını söylüyorlardı.

Sonunda her şeye karşın bir test uçuşu yapılması kararlaştırıldı. Birçok pilot bu görevden affını isterken, genç pilotumuz Charles bu işe gönüllü oldu. Bu deney için geliştirilen Bell-X-1 hazırlandı, yakıtı bile özeldi, sıvı oksijenle istenen hıza erişilebileceği varsayılıyordu.

Aralık 1947 de korkusuz pilotumuz California’daki Edwards Hava Üssünden havalandı. Bundan sonrasını onun anılarından, ülkemizde yayınlanan Hayat Mecmuasındaki sözleri ile aktaralım.

‘Başlangıçta her şey normaldi, yavaş yavaş hızı arttırmaya başladım, tüm uçak titriyordu sanki. Hız arttıkça bu titreşimler arttı. Öyle bir an geldi ki, ‘Tamam ‘ dedim, ‘bilim adamlarının dedikleri gibi dağılacağız’ Birden inanılmaz bir şey oldu, tüm titreşimler durdu, adeta kadife gibi pürüzsüz bir ortamda ilerlemeye başladım.’

İşte  ses hızını yirmi dört yaşındayken aşan pilot, Charles Edward‘Chuck’ Yeager’in kısa hikâyesinden sonra başlığımıza dönelim.

Saatte bin km hızla gittiniz mi sorumuzun cevabı, hem de her an. Bizlerin üstünde olduğu dünyamız sadece yirmi dört saatte, ekvatorda yaşıyorsanız kırk bin km yol alıyor, bizim gibi dönencelerde yaşıyorsanız bu değer yirmi beş binlere kadar düşüyor. Bu sadece günlük hızı, eğer kafanızı biraz daha karıştırmak isterseniz, küçücük dünyamızın güneş etrafında aldığı yolu zamana, 365 güne sonrasında saate bölün, sonuçta yüz bin km/saat gibi inanılmaz bir değere ulaşırsınız.

Sadece yetmiş sene önce ses hızının aşılmasını büyük bir olay olarak kabul edildiği dünyamızın, sınırsız evren de ne kadar hızla dolaştığını düşündüğünüzde bütün değerlerin anlamsızlığı bizi etkiler.

Bu yorumdan sonra siz siz olun, boşu boşuna arabanızla ‘hız tutkusuna’ kapılmayın, sizin yerinize dünyamız inanılmaz hızlarla ilerlemeye devam ediyor.

Sağlıkla kalmanız dileklerimle

M.  Meran  Pakel

Dalyan, 09.05.2023

298  (19/23)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s